Τελευταία ενημέρωση 7 Ιουλίου, 2026 στις 08:32 μμ
Επισυνάπτεται προς ενημέρωσή σας ο Νέος Εργασιακός Νόμος (Ν. 5316/2026), με τίτλο «Ενίσχυση της εφαρμογής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας και λοιπές διατάξεις – Ενσωμάτωση Οδηγίας (Ε.Ε.) 2023/970 – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 105, τ. Α΄, της 6.7.2026.
-
- Σύμφωνα με το άρθρο 48§2 του Νόμου, η ισχύς των άρθρων 8 έως 20 και 27 αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου 2026.
- Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Νόμου, οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας περί ετήσιας κανονικής αδείας με αποδοχές [άρθρα 220 έως και 226 του Κώδικα Εργατικού Δικαίου (ΠΔ 62/2025)] εφαρμόζονται και στην περίπτωση των εργαζομένων που έχουν την ιδιότητα του προσώπου διευθύνσεως κι εμπιστοσύνης (διευθυνόντων υπαλλήλων).
- Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Νόμου, στις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υπηρεσίες και εργασίες εν γένει, στους εργαζομένους των οποίων δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για την υποχρεωτική ανάπαυση της Κυριακής και σε ημέρες αργίας, προστίθενται οι περιπτώσεις :
– Εκτυπωτικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων παραγωγής υλικών εύκαμπτης συσκευασίας.
– Παραγωγής και κατασκευής πλαστικών προϊόντων.
– Παρασκευής μονωτικών υλικών από άσφαλτο.
– Παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συρμάτων και καλωδίων.
– Κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού.
– Παραγωγής προϊόντων καπνού.
– Παραγωγής αρωμάτων και παρασκευασμάτων καλλωπισμού.
Πηνιώτης Κωνσταντίνος
Δικηγόρος
* * *
Ν. 5316/2026 «Ενίσχυση της εφαρμογής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας και λοιπές διατάξεις – Ενσωμάτωση Οδηγίας (Ε.Ε.) 2023/970 – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις»
(ΦΕΚ 105, τεύχος Α΄ της 6.7.2026)
* * *


